SVEDOK InternetBroj 1128.

Poseta
5395750

U rukama Al Kaide - 1.112 dana na užarenom tlu Sahare

Međunarodno pravo je mrtvo, ali ubija – Srbiju

Srbija je uspela da se izvuče iz rupe

Beograd – METRO – London

Izbor mora biti mudar i promišljen


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Misterija: Tri godine od nestanka Ivana Pavlovića (35) iz Beograda
Čovek otet, pretučen, krvi svuda, ali tela nigde nema
Piše: Milan Dinić

       Pre tačno tri godine, 30. januara 2010, Ivanu Pavloviću (35), vlasniku beogradske firme „IMG sekjuriti“, koja se bavi ugradnjom video-nadzora i alarmnih uređaja, izgubio se svaki trag!
       Od tada pa do danas Ivana Pavlovića niko nije video ni čuo. On se i dalje vodi kao nestala osoba, a pred Višim sudom u Beogradu od 2010. traje postupak suđenja za četiri lica koja se terete da su ga oteli.
       Beograd je mesecima nakon nestanka Ivana Pavlovića bio oblepljen posterima sa njegovom slikom i podacima. Međutim - ništa nije bilo od toga.
       Tri meseca nakon Pavlovićevog nestanka pronađen je njegov auto, ali od Ivana ni traga, ni glasa.
       Tri godine Ivanova majka, Milina, živi u očaju i bolu pokušavajući da sazna kakva je sudbina njenog sina jedinca.
       - Još uvek se nadam da je živ. Molim se svake noći. Nadam se da će se jednog dana vratiti kući i da će sve biti u redu.
       Po svemu sudeći, u pozadini cele priče stoje nerazjašnjeni odnosi između Ivana i porodice njegove bivše devojke, Maje Zilkić.
       Kako nam je ispričala Milina Pavlović, decembra 2009. Ivan se razveo od supruge sa kojom je dve godine pre toga i prestao da živi u istoj zajednici. U međuvremenu, iz Švajcarske je došla njegova ljubav iz mlađih dana, Maja Zilkić sa kojom je Ivan 2008. godine dobio dete.
       - Ta veza nije naišla na odobravanje, kako mene, tako i Majine porodice. Maja je živela, a i danas živi u Švajcarskoj, i Ivan i ona nikada nisu živeli zajedno. Tu je bilo dosta čarki, a u jednom trenutku Ivan je posumnjao da dete koje je Maja rodila 2008. nije njegovo jer je u Švajcarskoj navodno bila sa još nekim.
       Posle sukoba i razilaženja sa Majom, Ivan je počeo da se zabavlja sa Majinom sestrom Tanjom, koja je u tom trenutku imala 22 godine, priča nam Milina.
       - To je izazvalo dosta sukoba i svađa. Maja i njeni roditelji su zvali, vređali, pretili Ivanu i meni. Maja je čak mene zvala telefonom i rekla da njen otac ima pištolj. U petak, 29. januara 2010. Tanja je došla da živi kod nas u kući na Dušanovcu, sledećeg dana moj sin je nestao.
       Ivanov nestanak policiji prijavila je Tatjana Zilkić, Ivanova devojka.
       Ivan Pavlović je u subotu, 30. januara 2010. godine, seo u svoj automobil „punto“ (BG 197 38) i odvezao se u beogradsko naselje Mirijevo gde ga je „neko“ pozvao da dođe i pogleda jednu kuću u Ulici Koriška broj 2i, kako bi se u njoj postavio video-nadzor. Sa sobom je poveo električara Milana Pavlovića koji je trebalo da mu pomogne u pregledanju instalacija u kući u kojoj je navodno trebalo postaviti kamere. Od tada pa do danas - Ivana Pavlovića nema nigde.
       Pred Višim sudom u Beogradu 29. septembra 2010. godine podignuta je optužnica protiv Saše Čotrića (1979, u bekstvu), Dejana Vasilijevića (1981), Vladimira Petrova (1988) i Ivana Mihailovića (1976) zbog krivičnog dela otmice.
       Oni se terete da su 30. januara „na prevaru namamili“ Ivana Pavlovića da dođe u kuću u Mirijevu gde su ga zadržali „u nameri da oštećenog Pavlovića prinude da nešto učini i trpi, zbog prethodnih nesuglasica sa porodicom Tanje Zilkić“.
       Kako stoji u optužnici, „Čotrić, Vasilijević i Petrov i za sada više ne identifikovanih lica fizički (su) napali i tukli Ivana, a od tada mu se gubi svaki trag“.
       Kako se navodi u obrazloženju optužnice, a na osnovu iskaza električara Milana Pavlovića koji je došao zajedno sa Ivanom, po ulasku u kuću obojicu su odmah udarili u glavu i odveli u zasebne prostorije.
       Električar Pavlović je ležao na podu i čuo kako u susednoj prostoriji tuku Ivana Pavlovića koji je zapomagao.
       Dok je ležao na podu, Milan Pavlović je u jednom trenutku čuo kako je neko rekao: „Mamu ti jebem, ti ćeš da mi se mešaš u familiju“.
       Nakon toga je čuo zvuk „kao kada bi nekog vukli po podu“.
       Da li se tog dana, 30. januara 2010, u Mirijevu desilo ubistvo ili ne?! Na ovo pitanje niko nema dovoljno dokaza da bi sa potpunom pouzdanošću dao odgovor.
       Ipak, ono što je u istrazi utvrđeno, a što se takođe navodi u optužnici jeste da je jedan od optuženih, Čotrić Saša (koji živi u Švajcarskoj i nalazi se u bekstvu), krajem januara 2010. doputovao u Beograd. Zajedno sa Ivanom Mihailovićem (takođe okrivljenim u postupku) Čotrić se 29. januara odvezao na buvljak u Pančevu gde je kupio štemajz, čekić, crne kese za đubre, grejalicu i rukavice i sve to odneo u iznajmljenu kuću u Mirijevu.
       Kako kaže Vladimir Prijović, advokat porodice Pavlović, očito je da je Čotrić došao iz Švajcarske samo zbog jednog razloga - da naudi Pavloviću.
       U prilog tome ide i podatak da je jednom od okrivljenih, Vasilijević Dejanu, preko pošte uplaćeno 100.000 dinara, i to po nalogu oca sestara Maje i Tatjane Zilkić, Ivanovih bivših devojaka.
       - Očito je da je ovde reč o nekoj vrsti isplate, smatra advokat Vladimir Prijović.
       - Ima mnogo dokaza koji upućuju na to šta se zapravo desilo. Zidovi u kući bili su polupani. Verovatno da bi se uklonili tragovi krvi. Ipak, na mnogo mesta na zidovima nađene su tačkaste mrlje od krvi i jedna veća brisotina od krvi. DNK analiza tragova krvi jasno je ukazala na poreklo krvi Ivana Pavlovića, što znači da je bio u toj kući. Takođe, nađeni su i DNK tragovi pojedinih optuženih, kaže Prijović.
       Od četvorice optuženih, jedan (Čotrić Saša), se nalazi u bekstvu, dok su ostali u pritvoru. Skoro na trogodišnjicu nestanka Ivana Pavlovića, u petak 31. januara, u Višem sudu u Beogradu trebalo je da bude okončan glavni pretres i da se kroz nekoliko dana donese presuda. Međutim, sud smatra da je neophodno saslušati ključnog svedoka Milana Pavlovića i Maju Zilkić, bivšu devojku nestalog Ivana Pavlovića, zbog čega je suđenje odloženo za 13. februar.
       Advokati optuženih nisu bili voljni da govore za „Svedok“ o ovom slučaju.

Težak slučaj za srpsko pravosuđe
       Prema rečima Vladimira Prijovića, advokata porodice Pavlović, ovaj slučaj je veoma specifičan.
       - Slučaj se vodi kao otmica, a tela nema nigde! Ovo je veoma neobično i razumljivo je što proces traje dugo. Postoji mnogo činjenica koje je teško utvrditi. Očito da je reč o unapred smišljenom zločinu i pokušaju okrivljenih da prikriju tragove. Da se sa Ivanom nije pojavio električar Milan Pavlović, pitanje je da li bi se okrivljeni otkrili i da li bismo imali ovaj proces danas. Očito je da je sve bilo pripremljeno, ali da je pojavljivanje električara u društvu Ivana Pavlovića, za otmičare bilo iznenađenje.
Majka Milina:
Samo da je živ…
       Ivanova majka Milina, koja i danas živi u porodičnoj kući na Dušanovcu, odakle je kobnog dana otišao njen sin jedinac, i dalje se nada da joj je sin živ.
       - Sve mislim da je od batina izgubio svest i da ne zna ni ko je ni gde je, i da se nalazi negde u inostranstvu i da prisilno radi za one koji su ga napali i sada ga drže zatvorenog negde.
       Molim se bogu svakog dana. Samo da nađem dete, kroz suze govori Ivanova majka.
Jedan od saučesnika slobodan. Sud nemoćan.
       Jedan od optuženih, Saša Čotrić, nedostupan je srpskim vlastima jer živi u Švajcarskoj. Zahtev srpskih vlasti za njegovo izručenje odbijen je kao neosnovan još 2010. godine. Nakon toga sud više nije kontaktirao sa švajcarskim vlastima.
       Takođe, sud već duže vreme ne može ni da dođe do svedoka Milana Pavlovića, eletkričara koji se kobnog dana zatekao sa Ivanom u kući u Mirijevu. Od 2012. godine sud nikako nije uspeo da uruči poziv Milanu Pavloviću da dođe i bude saslušan.
       Sudskim organima nedostupna je i Ivanova bivša devojka, Maja Zilkić, koja živi u Švajcarskoj.
Crne kese u beogradskim kontejnerima
       Nekoliko dana nakon nestanka Ivana Pavlovića, jedan od optuženih, Saša Čotrić vratio se u Švajcarsku (gde se i sada, kako se pretpostavlja, nalazi), i pozvao Ivana Mihailovića da ode u kuću na Mirijevu. Kako je u iskazu izjavio Mihailović, kada je ušao u kuću osećao se jak miris hemije, zidovi su bili polupani, a nedostajali su i tepih i nameštaj, a na podu je bilo 5-6 crnih kesa.
       Mihailović je sa još dvojicom optuženih kese uneo u kola, a potom su se svi zajedno vozili po Mirijevu i Konjarniku i razbacivali kese po raznim kontejnerima. Kese su bile teške oko 20 kilograma. Šta se sve u kesama tačno nalazilo, nije utvrđeno ali se pretpostavlja da je reč o praznim flašama od hemijskih sredstava za čišćenje, sone kiseline i ostalog materijala koji je prikupljen nakon čišćenja kuće u Mirijevu u kojoj je otet i pretučen Ivan Pavlović,ili…


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX