SVEDOK InternetBroj 1128.

Poseta
5395739

U rukama Al Kaide - 1.112 dana na užarenom tlu Sahare

Međunarodno pravo je mrtvo, ali ubija – Srbiju

Srbija je uspela da se izvuče iz rupe

Beograd – METRO – London

Izbor mora biti mudar i promišljen


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

RUSIJA U PESMI I IGRI: Spektakl u Centru "Sava"
"Kaljinka" uz "Tamo daleko"
Piše: Zoran Jakšić

       Povodom 1150. godišnjice od pojave ćirilice i 80 godina od osnivaja Ruskog doma u Beogradu, u Cenru „Sava“ je održan svečani koncert pod nazivom „Rusija u pesmi i igri“, koji je u plavoj sali otvorio ambasador Rusije u Srbiji, njegova ekscelencija, Čepurin Aleksandar Vasiljevič.
       Pozdravljajući goste i umetnike, ambasador Rusije Čepurin je rekao da između ruskog i srpskog naroda postoji viševekovno neraskidivo iskreno prijateljstvo, koje i dan-danas traje.
       Govoreći o osnivanju Ruskog doma ambasador Vasiljevič je istakao da je dom izgrađen na inicijativu ruskih emigranata, koji su došli u Srbiju posle Oktobarske revolucije, a da je pritom veliku pomoć pružio i sam kralj Aleksaandar Karađorđević.
       Spektakl u Centru „Sava“ otvorio je hor Romana Slatkopojca, izvodeći ruske narodne pesme, da bi zatim, AKUD „Španac“ odigrao nekoliko ruskih igara. Publici su se predstavili i, kvarter klarinetista „Nevski“, pevačica, Galina Perić, koja je otpevala rusku pesmu „Dorogie dlinae“, zatim, Milenko Lazić („Volga, „Volga“), harmonikaš, Cale Mitrović (odsvirao insrumental „Snežne ahuljice“), interpretatorka Tatjana Vasiljev („Cvetnaja kaljina“).
       Publila u prepunom Centru „Sava“ velikim aplauzom pozdravila je Umetničku grupu „Talija“, koja je izvela igre iz Rusije, ali i ostale učesnike programa: pevača Srđana Lazića (otpevao cigansku pesmu „Bida mange Romale“), grupu „Alis“ („Ciganočka“), poznate operske pevačice, Tanju Obrenović („Ivanuška“) i Željku Zdelar („Kaljinka“), trio JAR sa solistkinjom, Natalijom Jakovljevom, KUD „Karpati“.
       Posebno je veliki aplauz dobio maestro, Bora Dugić, koji je na fruli izveo poznatu popularnu rusku pesmu „Podmoskovske večeri“, kao i orkestar Bobana Kopunovića, koji je pratio pevače.
       Na kraju pograma, Zoran Trifunović dodelio je statuu „Maestro intenacional“, rad Umetničke livnice „Braća Jeremić“ iz Beograda, Mihailu Denisovu, direktoru Ruskog doma, povodom 80 godina od osnivanja ove kulturne ustanove , koja je odigrala veliku ulogu u zbližavanju i širenju prijateljstva između ruskog i srpskog naroda u proteklih osam decenija.
       Svečanost u Centru „Sava“ završio je Hor slavista Filološkog fakulteta, koji je uz buran aplauz publike otpevao poznatu srpsku tradicionalnu rodoljubivu pesmu „Tamo daleko“, koja je nastala na Krfu za vreme boravka Srpske vojske na ovom ostrvu u Prvom svetskom ratu.
      
       Kvalitetna i objektivna informacija zahteva novac. Poštujte rad novinara i pomozite opstanak slobodnog novinarstva. Kupite Svedok na kiosku.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX