SVEDOK InternetBroj 1194.

Poseta
5800807

Ne verujem da će Vučić podneti ostavku u SNS!

Ramušove puste želja

Silovanje razuma Raje Rodića

BIG BEN NOVAK!

Promocija Vučićeve i Makronove moći


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Šta je to što povezuje Miru Adanju Polak i Žarka Jokanovića
Laža i paralaža
Piše: Vladan Dinić

       Kad sam nedavno, svom prijatelju Đorđu Vukadinoviću, uredniku najčitanijeg srpskog portala Nova srpska politička misao dao da na svom sajtu (NSPM.rs) objavi u više nastavaka deo mog razgovora sa Jovankom Broz, obavljenog u Zrenjaninu, u porodičnoj kući Jovankinih rođaka, sad već daleke 1992. godine (kada je zaista PRVI put prekinula višegodišnje ćutanje) koji sam u saradnji sa kolegama iz „Novosti“ (Andrejom Dornikom, Jovanom Kesarom, fotoreporterom Milovanovićem, i uz punu pomoć, sad nažalost počivšeg, Žike Vujovića, 12 godina telohranitelja Jovanke Broz) pretočio u višenedeljni i visokotiražni feljton, nisam verovao da ću i danas i opet (ovog puta, ne zbog Mire Adanje Polak, već zbog Žarka Jokanovića, koga sarajevski nedeljnik „Bosna“ u ekskluziovnom intervjuu daruje titulom „biograf drugarice Jovanke“) morati da objašnjavam kad je, i s kim, pre dve decenije dakle, Jovanka Broz Budisavljević razgovarala PRVI PUT za novine!
       Jer bar to: da su „Večernje novosti“, a i moja malenkost, imale tu čast da 1992. godine PRVE prekinu tada 12-godišnju zaveru ćutanja Jovanke Budisavljević Broz - nikada nije bilo sporno: brojne svetske agencije, pod oznakom „hitno“, prenele su delove ekskluzivne ispovesti Jovanke Broz „Novostima“, najtiražnijem listu na YU prostorima...
       Nedavno sam na tu temu, Jovanka Broz, razgovarao i u kultnoj emisiji „Goli život“ na TV „Hepi“ sa iskusnim novinarskim vukom Milomirom Marićem, prisećajući se kako je sve to tada, pre dve decenije, bilo, ali i detalja o Miri Adanji Polak, koja je, i danas ne razumem zašto, mada možda mogu da shvatima - sujeta je čudo, slagala javnost da je PRVA, istina šest godina posle mene, Kesara, Dornika i „Večernjih novosti“ (a Bog me i bugarskog nedeljnika „168 sati“, gde je ekskluzivna ispovest Jovanke Broz preneta, štampana i, objavljena!).
       U svojom intervjuu novosadskom „Svetu“, datom novinaru Saši Miloševiću, Mira Adanja Polak je svašta napričala, a o pitanju novinara: kako je PRVA u „Globusu“, kada su „Novosti“ još 1993. objavile intervju u formi feljtona izrekla takvu laž da mi je i danas nejasno zašto:
       „O feljtonu u formi intervjua objavljenom u više nastavaka u ‘Večernjim novostima’ 1993. godine ne znam ništa. Možda sam tada negde putovala, ili nisam bila u zemlji. Ali za mene je moj intervju sa Jovankom Broz svetska ekskluziva, tvrdila je u novosadskom „Svetu“ Mira Adanja Polak?!
       Uz to Adanja je dodala: „Ja mogu da razumem nečiju povređenost, ali intervju je kad dođete kod nekog i kad sednete s njim, kao sad ti i ja, a taj neko zna da ga intervjuišete. Susreti, slave, svadbe, porodična veselja - nisu intervjui. To su zapisi. Jovanka Broz je jedini intervju dala meni. Ekskluzivno“.
       Da nisam pročitao ovo što je novinaru Miloševiću ispričala Mira Adanja Polak, živeo bih posle 40 godina bavljenja novinarstvom i dalje u dubokoj zabludi da novinar, ukoliko želi da napravi intervju, mora da bude mrtav gladan, da ne sme da ruča sa sagovornikom, i da, valjda, mora uvek da sedi? Činjenica da smo razgovarali s Jovankom „na zadatu temu“ po vazdan, da je utrošeno pet traka, istrošeno tri pakovanja baterija... Usput smo više puta izgladneli, pa dakle i jeli, a sve vreme smo se siti naslikali... Pa, ko ne bi izgladneo...
       Evo sad, ekskluzivno obelodanjujem jelovnik. Predejelo: sjenički sir, šunka, pršuta, rakijica... Supa, teleća i jagnjeća, sarmica u maramici, pa neograničene količine pečenja... Pa neograničene količine vina, iz podruma na Vangi...
       Usput, to što su sve svetske agencije te 1993. objavile delove intervjua Jovanke Broz datog „Večernjim novostima“, manje - više... Ali, pošto je moja koleginica Mira Adanja Polak očito bila na službenom putu, nije ni tri-četiri puta u Beogradskom TV programu pročitala - šta pišu svetske agencije o feljtonu i intervjuu Jovanke Broz datom najtiražnijem jugoslovenskom listu... Istina, Mira Adanja verovatno ima dvojnika, kada smo kod nje (ili njenog dvojnikka) u emisiji na TV Beograd gostovali i ja i Jovan Kesar, gde je ona, kao voditelj (ili neka koja liči na nju?!) izražavala, činilo se, iskreno divljenje i poštovanje prema nama - koji smo, eto, prvi u svetu, pa dakle i u Jugi, uspeli da šrekinemo (sad mogu da kažem, opravdanu) Jokinu zaveru ćutanja...!
       U tom Adanjinom intervjuju „Svetu“ bilo je svega i svačega, od toga da se nalazi na spisku NASA-e za let na mesec. Sećam se da sam u „Svedoku“ avgusta 1998. o svemu tome napisao i rekao:
       - Nemam uopšte protiv što je ona (Mira Adanja) uvek prva, ja sam zadovoljan i kad sam - drugi. Usput pročitao sam da se ona nalazi na spisku NASSA-e za let na Mesec i tvrdi da je i tu ekskluzivno jedina Jugoslovenka koja će se popeti na mesec. Verovatno će se popeti! Samo, želi da joj kažem da je i dr Petar Jovanović iz Šapca na istom spisku i ima obezbeđen let na Mesec. Ne znam na koji je mesec mislila Mira Adanja Polak, moguće na - jul. Evo, prihvatam da ću, kad krene na Mesec, da je intervjuišem, i da posle ne bude kako nije prva otputovala na Mesec.
       Dakle, što se mene tiče, Mira može da bude prva na Mesecu, posle, naravno, Muje koji odavno kuje konje po Mesecu, ali što se tiče intervjua s Jovankom Broz, ona je bila samo - DRUGA, koja je s njom razgovarala... Ako je razgovarala, jer sam negde pročitao da je Jovanka Broz osporila taj intervju tvrdeći da se radi samo u uspeloj kompilaciji (tuđih) tekstova. Ja u to ne verujem, mislim da je Mira uspela nekako da ubedi Jovanku Broz da posle intervjua koji je dala meni i „Novostima“ - da i njoj. Ubeđen sam u to, jer smo joj Kesar i ja izdiktirali tadašnji broj telefona koji je Joka koristila! Ako, ga nije izgubila na službenom putu...
       I, taman sam mislio da je ta priča, ad akta, kad, evo ga, ovih dana - Žarko Jokanović, „biograf drugarice Jovanke“ u sarjevskom nedeljniku „Bosna“ koji je očito neupućenom autoru Mirhi Dedić lepo „objasnio“, da je Jovanka Budisavljević, pred „svojim dugogodišnjim prijateljem“ Žarkom Jokanovićem, književnikom i bivšim političarem „prekršila PRIJE TRI MJESECA (dakle maja 2013.?!) SVOJ ZAVJET ŠUTNJE“ i da će s čitaocima sarajevske „BOSNE“ govoriti „o najzanimljivijim detaljima iz života Tita i Jovanke Broz“, koje mu je povjerila Titova životna saputnica!?
       I, šta sad: objašnjavati Žarku da ne govori, blago rečeno istinu, ne vredi. On to dobro zna! Jer je čitao feljton-ispovest Jovanke Broz u „Novostima“. Sigurno. I ne samo da ga je čitao, već je neke delove „uklopio“ u svoje pisanije o Jovanki Broz?!
       Dakle, nema ništa lično protiv Jokanovića, i njegove želje da bude, a što i da ne, biograf drugarice Jovanke. Samo, sad, kad je već zaobišao istinu da je Jovanka Budisavljević prvi put otvorila dušu za novine, za „Novosti“ već sad dosta daleke 1993. godine, nešto mi je sumnjivo da mu Jovanka istim redom reči u rečenici, kao i meni pre dve decenije, ispričala neke detalje iz svog i Titovog života?!
       Jeste da me je Jovanka svojom visprenošču, svojim kompjutzerskim pamćenjem, ređanjem detalja iz svog života bez beležaka, te davne 1993. godine oduševila, kao i neposrednošću, ali dve decenije su ipak dve decenije... Ili, prosto rečeno: Joki svaka čast, ali to za Žarka ne bih mogao da kažem...
       Ili, da se ja našalim: Žarko je PRVI prekinuo ćutanje Jovanke, 21 godinu posle mene i „Novosti“... Da bi se čitaoci „Svedoka“, verujem i „Novosti“ uverili o čemu pričam, evo kompletnog teksta iz „Bosne“:
      
       Kvalitetna i objektivna informacija zahteva novac. Poštujte rad novinara i pomozite opstanak slobodnog novinarstva. Kupite Svedok na kiosku.


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX