SVEDOK InternetBroj 1202.

Poseta
5843745

Zemlje koje (ni)su priznale „Republiku Kosovo“

Biju nas a ne daju nam da se branimo

Mefisto i Marionete

„Neznanje privilegija moćnih“

Svedok 1200


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

„Napredni klub“ promovisao „Dosije AP Vojvodina“ i posle izbora kreće u kampanju po severu Srbije za njeno ukidanje
Otvaranje Vojvođanskog pitanja
Piše: Andrej Dimitrijević

       Da teritorijalna dezintegracija Srbije ili borba za očuvanje njene celovitosti nije gotova, pokazalo se i ovih dana promocijom knjige „Dosije Autonomna pokrajina Vojvodina“ koja bi trebalo da predstavlja odgovor na sve autonomašake i separatističke teze o navodnom eksploatisanju Vojvodine i njenoj posebnosti, pa i potrebi da postane država.
       Da li je reč o dokumentu koji će se vremenom vratiti kao bumerang ili ne, pitanje je. Prve reakcije autonomaša i njima naklonjenih ekstremnih krugova u Vojvodini pokazuju da oni bez sumnje na ovu publikaciju gledaju kao na novi Memorandum.
       Iz štampe je nedavno izašla publikacija „Dosije Autonomna pokrajina Vojvodina“ koju je objavilo političko udruženje iz Beograda, Napredni klub, koje je pre godinu dana pokrenulo akciju ukidanja, kako tvrde – nedemokratske i nefunkcionalne AP Vojvodine. Reč je o monografiji koja, kako navode u ovoj organizaciji, predstavlja „prvi celovit naučni odgovor na teze o političkoj, ekonomskoj, modernizaciskoj i kulturnoj neophodnosti autonomije Vojvodine i njenog daljeg političkog odvajanja od ostatka Srbije“.
       Kako se navodi, „Dosije AP Vojvodina“ je odraz nastojanja da se detaljno, sa naučne strane i kritički razmotri pitanje autonomije na severu Srbije – njene političke, ekonomske, kulturne i geografske opravdanosti, kao i istorijske utemeljenosti. U monografiji „Dosije AP Vojvodina“ je sagledano kako i na koji način se razvija poseban vojvođanski identitet na antisrbizmu, analizirano je prisustvo govora mržnje u promociji takvog identiteta, kao i uloga raznih nevladinih organizacija.
       Na predstavljanju knjige u beogradskom Medija centru govorila su trojica od šestoro autora – Cedomir Antić, Slobodan Antonić i Boško Mijatović...
       - Knjige sa ovakvim ambicijama obično su izdavane kada je trebalo da neka zemlja koju smo smatrali našom bude razbijena i ukinuta. To se pokazalo u nizu slučajeva - od „Demokratske podloge hrvatskog pitanja“, preko „Istorije BiH“, „Kratke istorije Kosova“ Noela Malkoma, pa do knjige o istoriji Sandžaka, koju je nedavno izdao britanski LSE i kuća Hurst. Vrlo je jasno da će u narednom periodu u uslovima sve težeg ekonomskog stanja u Srbiji i sve veće socijalne radikalizacije građana, biti otvoreno vojvođansko pitanje i jasno je da će SR Nemačka i SAD ići na to da ona dobije što veću samostalnost i na kraju i nezavisnost. Mi smo smatrali da je intelektualna i građanska dužnost da predstavimo istinu, kaže Cedomir Antić.
       Govoreći o publikaciji „Dosije AP Vojvodina“, Antić navodi da je reč je o naučnom dostignuću koje govori u prilog očuvanja demokratije, evropskih vrednosti i suverniteta srpske države na njenom severu.
       - Poslanici će biti obavešteni i dobiće primerak ove knjige. Ona će narednih meseci biti predstavljena širom Srbije, a naročito na prostoru Srema, Banata i Bačke. Naš posao će biti završen kada ovu knjigu objavimo i na stranim jezicima, naveo je Antić.
       Boško Mijatović, ekonomista i direktor Centra za liberalno demokratske studije, koji je u knjzi „Dosije AP Vojvodina“ pisao ekonomski deo, ističe da su teze o ekonomskom eksploatisanju Vojvodine i njenoj zaostalosti na račun Srbije potpuno besmislene.
       - Ekonomska oblast predstavlja omiljeno područje dokaznog postupka autonomaša ili bolje rečeno konfederalista. Taj dokazni postupak obično se sastoji u dokazivanju dve stvari: Prvo, da se stalno vrši prelivanje novca iz Vojvodine u ostatak Srbije i da tod toga Vojvodina ima samo štete; Drugo - da Vojvodina zaostaje u ekonomskom razvoju što je posledica njenog ustavnog položaja, odnosno posledica toga da nije dovoljno ili potpuno samostalna.
       Priče o navodno zlatnom periodu vojvođanskog ekonomskog razvoja od 1974. do 1989. kada je navodno Vojvodina izvanredno napredovala su potpuno netačne i to sam dokazao pišući ekonomski deo ove studije. Tada je Vojvodina zaostala, usporio se razvoj i kaskala je za svima! Radi se o istorijskoj obmani. Zapravo, reč je o tome da su tada na vlasti u Vojvodini Krunić, Berisavljević i oni koji su danas glavne perjanice autonomaštva u Vojvodini. Njihove teze koje idu u prilog konfederalizaciji Srbije zaista nemaju nikakvih ekonomskih opravdanja, a to se pokazalo i u iskustvima iz brionskog perioda, navodi Mijatović.
       Kako ističe Slobodan Antonić, koji je u knjizi „Dosije AP Vojvodina“ pisao poglavlje „Antisrbizam kao sredstvo etnoinženjeringa i secesionizma“, antisrbizam u Vojvodini je vrlo raširena pojava koja ima tendenciju eskaliranja.
       - Taj antisrbizam je jedna vrsta ogoljenog kulturnog rasizma prema Srbijancima i Srbima južno od Save i Dunava i jedna agresivna mržnja prema svemu što dolazi iz Beograda i ovog dela Srbije. To je nešto što se dosta brzo širi u prostoru interneta, ali ima elemenata i u određenim publikacijama pa i u knjigama. Te političke i medijske grupacije su vrlo često projektno finansirane od određenih međunarodnih krugova koje uopšteno možemo nazvati Brisel i Vašingtron. Taj projekat širenja antisrpskog i anstisribijanskog je sastavni deo izgardnje vojvođanskog identiteta koji je po svojoj suštini antisrpski. To je slično po crnogorskom modelu koji je razvijan kod Mila Đukanovića u Crnoj Gori.
       Ova monografija je došla u pravi trenutak da uozbilji naše javno mnjenje imajući u vidu i izbore i ono što se najavljuje za posle izbora, istakao je Antonić.
       Međutim, ako je suditi po reakciji većine medija i svih stranaka, ova publikacija nije došla u pravo vreme.
       Iako promocija ove knjige nije imala većeg odjeka u medijima (verovatno zbog toga što pokretanje ovog pitanja sada ne odgovara strankama), reakcija je usledila na pojedinim portalima koji se mogu podvesti kao autonomaški, pa i otvoreno secesionistički, poput autonomija.info i slobodnavojvodina.org.
       Na portalu „Slobodna Vojvodina“, poznatom kao jednom od glavnih promotera vojvođanske posebnosti i otvorenog govora mržnje prema Srbiji, ubrzo nakon promocije knjige „Dosije AP Vojvodina“ osvanuo je članak u kojem se „Napredni klub“ naziva filijalom „velikosrbijanske Trojne osovine: DSS-SPC-ruska ambasada“, a publikacija je prekrštena u „Memorandum za Vojvodinu“.
       Kako navode na ovom portalu „Beograd je i dalje (revanšistički) žedan krvi i ekspanzija; spoljni neprijatelji su ponestali i isrcpeni – pa će sad svoju nesposobnost i lopovluk da zamažu negiranjem i ukidanjem KOLONIJE Vojvodine“.
       Na tom portalu navode da ni oni neće sedeti „skrštenih ruku“ pa će „Memorandum o Vojvodini“ istog momenta kada ga i „Napredni klub“ promoviše posle izbora, biti „ispostavljen krugovima u Međunarodnoj zajednici“.
       Šta će od svega ovoga biti vreme će pokazati.
       Dok se „Napredni klub“ i strukture okupljene oko ideje ukidanja autonomije Vojvodine pozivaju da sadašnja APV predstavlja nedemokratsku i antievropsku tvorevinu, dotle se i autonomaši pozivaju na Evropu.
       Ako se meri snaga argumenata i činjenica – poput onih koji su iznete i naučno obrazložene u „Dosijeu AP Vojvodina“ – prevagu će odneti kritičari vojvođanske posebnosti.
       Ali, ako se mere finansijska podrška, teg je na strani autonomaških organizacija i njima bliskih portala koje, kako je prikazano u publikacaiji „Naprednog kluba“ imaju veliku finansijsku podršku od zapadnih vlada i NVO.
      
       Kvalitetna i objektivna informacija zahteva novac. Poštujte rad novinara i pomozite opstanak slobodnog novinarstva. Kupite Svedok na kiosku.

Zašto Vojvodinu niko ne pominje u izbornoj kampanji?
       Kako napominje Slobodan Antonić, u javnosti se već neko vreme najavljuje promena ustava i to posle izbora, mada u kampanji nismo videli u kom pravcu bi išla promena ustava Srbije.
       - Bojan Pajtić je napravio koalicini sporazum sa „Vojvođanskim klubom“. To je jedna od organizacija koja se zalaže za federalizaciju Srbije i pravljenje savezne republike Vojvodine i Srbije. Da li neko ko glasa za DS tako glasa i za ovaj Vojvođanski klub? Isto tako je i Tadić napravio koaliciju sa Nenadom Cankom. Da li glasanjem za Tadića glasamo za federalizaciju Srbije? LDP je imao izjave čelnih ljudi u Vojvodini da budući ustavni aranžman između Srbije i Vojvodine treba napraviti tako da tu budu nekakvi međunarodni garanti?!
       Zato je ova knjiga važna jer omogućava da se javnost koncentriše i shvati šta je na stolu i šta je u pitanju i da u tom smislu bude otvorena ozbiljna debata o vojvođanskom pitanju i da vidimo da li je to po sredi priče o promeni ustava, napominje Antonić.
Šta je, kako tvrdi „Napredni klub“, dokazano knjigom „Dosije AP Vojvodina“?
U laži su kratke noge!
       - Da je APV uspostaljena na nedemokratski način, mimo volje građana;
       - Da APV nema izražen poseban identitet u odnosu na ostatak Srbije;
       - Da APV nema tradicije starije od 1945. i uspostave komunističkog režima u Jugoslaviji;
       - Da za vreme celokupnog postojanja APV, ideje o njenoj posebnosti u odnosu na nacionalni pokret srpskog naroda nikada nisu imale veću podršku od 10 odsto stanovnika ove oblasti;
       - Da je državna ideologija Vojvodine definisana Salcburškom deklaracijom koja predstavlja dokument koji u sebi sadrži elemente autoritarnosti i fašističke ideologije;
       - Da SAP Vojvodina nije brže privredno napredovala u vreme kada joj je povećavana autonomija, već obrnuto;
       - Da je gruba zamena teza da APV uplaćuje u srpski budžet 40 odsto sredstava, a da joj se vraća sedam odsto;
       - Da su iz inostranstva, pre svega iz SR Nemačke, finansirani projekti koji za cilj imaju promenu uređenja Republike Srbije;


          Redakcija Pretplata Marketing Tekstovi tekst Iz starih brojeva Mali oglasi

Designed by Ivan Markovic - XENOX